VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Vier op de vijf starters kunnen niet kopen; inkomen en spaargeld grootste obstakels

Geplaatst op: 18-07-2023, 12:42:15

In het tweede kwartaal van 2023 verwacht de helft van de starters op de woningmarkt op zijn vroegst over drie jaar pas hun eerste huis te kunnen kopen. Dit blijkt uit de Startersbarometer van Viisi Hypotheken. Momenteel zou meer dan de helft van de starters graag een eigen huis kopen, maar verwacht slechts een vijfde van alle ondervraagden in de komende twaalf maanden een huis te kunnen kopen. Daarmee is de verwachting vrijwel onveranderd in vergelijking met het eerste kwartaal.

Het onderzoek, uitgevoerd door Panelwizard, is uitgevoerd onder 1.022 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning. In vergelijking met het eerste kwartaal steeg het verwachtingscijfer onder twintigers van 17 naar 20 procent. Daarentegen daalde het vertrouwen onder dertigers van 23 naar 21 procent. ‘’Voor het eerst sinds de meting zijn beide groepen even somber over hun toekomstige kansen op een eigen huis’’, laat Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken, weten. ‘’Dit terwijl de misère op de woningmarkt zich allang niet meer beperkt tot alleen starters, laat staan jonge starters in het bijzonder. Volgens cijfers van het Kadaster ging in het afgelopen kwartaal zelfs 41 procent van alle verkocht woningen naar een starter. Een jaar geleden bedroeg dit nog 37 procent.’’

Koopwens, maar geen optie

Ondanks het sombere vooruitzicht is de koopbereidheid onder starters nog altijd hoog, zo geeft 55 procent van hen momenteel aan graag een eigen huis te willen kopen. Echter, voor maar liefst vier op de vijf starters is dit geen optie, ongeacht een koopwens. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een te laag inkomen (67 procent) en te weinig spaargeld (60 procent). Daarnaast geeft 37 procent van de ondervraagden aan dat het gaat om het beperkte aanbod koophuizen en speelt voor 36 procent een te hoge studieschuld een rol.

Langdurige betalingsverplichting

De respondenten zonder koopwens noemen als belangrijkste argument dat ze nog niet klaar zijn om een woningeigenaar te worden (47 procent), momenteel liever geen langdurige betalingsverplichting aangaan (33 procent) of verwachten dat de huizenprijzen verder dalen (32 procent). Dutrieux: “Door de fors gestegen hypotheekrente is het er voor starters met een koopwens het afgelopen jaar niet gemakkelijker op geworden. Nu recent ook de huizenprijzen in de lift zitten, verwacht ik dat het voor hen nog lastiger wordt. Het is niet zo dat starters helemaal niet meer kopen, getuige hun groeiende aandeel in de totale woningverkopen. Het percentage van hen dat wil- maar niet kan kopen, is echter groter.”

\'Woningmarkt piept en kraakt\'

Hoewel een groot deel van de verkochte huizen naar starters gaat, verwacht slechts 15 procent van hen dat hun positie op de woningmarkt komend kwartaal verbetert. Voorgaand kwartaal bedroeg dit aantal nog 25 procent, het kwartaal daarvoor zelf een derde. Opvallend genoeg zijn twintigers en dertigers wederom eensgezind in hun antwoord. Dutrieux: “Onze woningmarkt piept en kraakt aan alle kanten. Vooral starters met een koopwens, maar zonder voldoende financiële middelen ontbreekt het aan perspectief. Lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen en een vrije sector met hoge huurprijzen houden deze situatie jammer genoeg in stand. De recente val van het kabinet zorgt ervoor dat we voor het aankomende halfjaar waarschijnlijk afstevenen op een impasse op de woningmarkt. Het is niet ondenkbaar dat starters daarvan de dupe worden.”

Bron: bijdrage van 18 juli 2023 van Jamila de Ruiter op www.amweb.nl

Vorige pagina